Pěstování
V Mexiku roste 60 druhů Nopalu, z nichž pouze 13 je jedlých. Opuntia ficus indica –copena V1 je jediný kaktus, který nemá ostny a je lesklý. Nopal se pěstuje průmyslově a v Mexiku má více jak šedesátiletou tradici. Díky kvalitní lávové půdě v blízkosti činné sopky Popocatepetl a nadmořské výšce 1 500 až 3 000 m má neobvykle vysoký obsah nutričních hodnot. Sklízí se dvakrát do roka. Zpracování Nopalu do moučky probíhá v následujících krocích. Po sklizni a očištění kaktusových listů následuje nařezání dužiny na malé kousky. Sušící proces probíhá v konvekčních pecích při teplotě 50° C a poté je sušina rozemleta na sítě 1:100 na moučku. Vzhledem k šetrnému zpracování a sušení je v nopalové sušině uchován vysoký obsah všech přírodních látek. Při zpracování nejsou přítomny žádné chemické a konzervační látky.
Složení
Nopal obsahuje většinu důležitých živin v ideálním poměru. Kromě vysokého množství pektinů (vápenato-hořečnatých) a pestrého zastoupení minerálů a vitamínů, zejména četných vitamínů B a C, je 47 % objemu vyschlého Nopalu tvořeno vlákninou a to rozpustnou i nerozpustnou. Nopal obsahuje 17 aminokyselin, z nichž je 8 esenciálních základních. Za základní je aminokyselina považována tehdy, když nemůže vzniknout přímo syntézou v lidském metabolismu a musí být proto obsažena v potravě. Nopal má velice nízkou energetickou hodnotu, nižší než 20 Kcal/100g prášku.
Léčebné vlastnosti Nopalu
Účinkuje proti žaludečním vředům, žaludečně – střevním potížím a detoxikuje kyselé prostředí v zažívacím traktu.
Působí proti úzkosti, díky obsaženému berberinu uklidňuje vystresovaný organismus.
Účinkuje proti arterioskleróze (kornatění a zneprůchodnění tepen).
Působí proti hyperglykémii (zvýšenému cukru v krvi).
Působí proti hyperlipidemii (zvýšené míře cholesterolu LDL).
Účinkuje proti zácpě, chrání tlusté a tenké střevo.
Napomáhá hubnutí, zabraňuje vstřebávání cholesterolu, tuků a cukrů, odvádí pocit hladu.
Dostatek živin snižuje riziko podvýživy.
Chrání organismus před působením volných radikálů a tím zvyšuje odolnost organismu proti vzniku civilizačních chorob.
Kde lze Nopal použít
- V potravinářském průmyslu
- Ve farmaceutickém průmyslu
- V kosmetickém průmyslu